Category Archives: Uncategorized

Цитомегаловирус-ДНК вирусен товар ( CMV DNA quantitative )

В Цибалаб е на разположение нов тест- Цитомегаловирус-ДНК вирусен товар. Това е  количествен тест за Цитомегаловирус-ДНК анализ чрез RT-PCR. Изследва се количеството на Цитомегаловирус в пробата. Цитомегаловирусът (Cytomegalovirus hominis ) се отнася към групата на херпесните вируси, която включва още херпес симплекс вирус 1 и 2, варицела-зостер вирус (който предизвиква херпес зостер или варицела) и… Read More »

ФАМИЛНА ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЯ-РИСК И ЛЕЧЕНИЕ

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, което води до агресивно и ранно сърдечно-съдово заболяване. Характеризира се с високи нива на холестерола. Холестеролът е вещество, произведено в черния дроб, което се освобождава в кръвния поток чрез клетките. Биологична роля на холестерола се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони,… Read More »

Публична покана за избор на изпълнител за доставка на Автоматизирана система за микробна идентификация, базирана на масспектрометрична иновативна технология MALDI-TOF.

Във връзка с изпълнение на договор BG16RFOP002-1.001-0155С01/ 18.01.2017г. по проект  BG16RFOP002-1.001-0155 „Внедряване на нов интегриран диагностичен процес за микробиологично изследване на биологични материали“, финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, МДЛ ЦибаЛаб ЕООД обявява Публична покана за избор на изпълнител за “Доставка на Автоматизирана система за… Read More »

Грип, респираторни инфекции и микроорганизми ? Отговор в Цибалаб!

Респираторните патогени са група вируси и микроорганизми , които причиняват остри и системни заболявания с различна тежест, като с най-големи усложнения са инфекциите при деца, възрастни и имунокомпроментирани лица. Търсенето и откриването на причинител на атипична пневмония ( особено при вирусен агент) е дълъг и труден процес, по времето на който пациента остава без етиологично… Read More »

Нов, трета генерация тест за определяне на Прогестерон! Нови референтни граници!

В Цибалаб е въведен в употреба трета генерация тест за определяне на Прогестерон. Това налага промяна на референтните граници на изследването. За повече информация вижте тук:Прогрстерон

Хомоцистеин-кога и защо се изследва?

Повишеното серумно ниво на хомоцистеина е рисков фактор за атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдова болест и венозен тромбоемболизъм. В същото време механизмите на проатерогенния ефект на тази аминокиселина са недостатъчно добре проучени. Все още остава неизяснен въпросът дали хиперхомоцистеинемията е по-скоро маркер, отколкото фактор, причиняващ атеросклеротична болест. Повишеният ХЦ освен като важен рисков фактор при оценка на… Read More »

Изследвания за Q-треска в Цибалаб

В лабораторията са въведени нови тестове за диагностика на Q треска.Това е системна инфекция, която първично засяга белите дробове. Причинява се от Coxiella burnetii. При животните инфекцията протича асимптомно. Хората се заразяват посредством инхалация на контаминирани аерозоли,сурово мляко и храна.

Нова процедура за изследване на СПЕРМОГРАМА

Уважаеми пациенти, считано от 03.06.2013г. материали за спермограма ще се приемат по следния ред: – запазвате си ден и час за отделяне на материала на телефон 0700 11 242 – отивате в уречения час в АГ болница “д-р Щерев” – болницата се намира на адрес: ж.к. Разсадника ул. “Христо Благоев” №25-31 – отделяте материала и… Read More »

Нов адрес на централна регистратура

Уважаеми пациенти, уведомяваме Ви, че централната приемна е преместена на ново,по-удобно място на същия адрес: ул. Гюешево N83, Бизнес център Сердика, партерно ниво до централния вход на сграда 1. Тя разполага с четири регистраторски бюра, три стандартни манипулационни и една детска за по-бързото обслужване на пациентите. Работното време е от Понеделник – Петък 7:00 –… Read More »

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ДНК-АНАЛИЗ ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА НА ПАРОДОНТИТ

Лаборатория ЦИБАЛАБ, за първи път в България, въвежда тест за ранна диагностика на Пародонтит (особено важно при поставянето на импланти), с проба на пациента взета от неговия стоматолог. Молекулярно-диагностичният тест открива петте най-важни в клиничен аспект периодонтно-асоциирани бактерии и представлява метод на избор за диагностика на инфекциозните причинители на пародонтит. Това улеснява ранното диагностициране на… Read More »