Изследване на панкреасна еластаза-1 във фецес, скрининг при болести на панкреаса

By | 12.07.2018

Еластазата е ензим произвеждан от панкреаса (задстомашната жлеза) в неактивна форма, който по-късно се активира в дванадесетопръстника. Еластазата може да се установи в кръвния серум и изпражненията. Съдържанието на ензима в червата (изпражненията) се използва като диагностичен маркер за дейността на панкреаса. Референтните стойности (норма) на панкреасната еластаза-1 в изпражненията са повече от 200 μg / g фекалии.

Човешката панкреасна еластаза-1 се секретира от панкреаса и се изследва в изпражненията. Ензимът не се разпада, когато преминава през червата. Определянето на панкреасната еластаза-1 във фекалиите е неинвазивен тест за оценка на екзокринната функция на панкреаса. Скрининг на екзокринната панкреасна недостатъчност е показан при съмнения за хроничен панкреатит или кистична фиброза, както и при дългосрочно наблюдение за дефицит на панкреасна функция.

За да се определи ензимът, се изследва изпражнение с големина на грахово зърно. Може да се  замразява при -20 ° С. Резултатите от определянето на панкреасната еластаза-1 в изпражненията НЕ се влияят от заместващата терапия с препарати съдържащи панкреатични ензими.

Ако екзокринната функция на панкреаса е недостатъчна, съдържанието на панкреасна еластаза-1 в изпражненията е намалено. Намалена активност на ензима във фекалиите се  открива при пациенти с хроничен панкреатит, рак на панкреаса, диабет тип 1  в около 30% от пациентите и при диабет тип 2 при 12% от пациентите. При деца с цистична фиброза също се наблюдава намалено количество панкреасна еластаза, което отразява недостатъка на екзокринната функция на панкреаса в тези групи пациенти.

За повече виж :тук