Разширена диагностика на НЕПОНОСИМОСТ към храни – Хранителен интолеранс-88

By | 24.01.2020

В Цибалаб е наличен тест набор за разширена диагностика на хранителен интолеранс с детекция на 88  хранителни антитела. Теста е предназначен за детекция на чувствителност причинена от ИгГ ( IgG ) атитела. Това дава информация за относителна „непоносимост“ към дадена храна ,която е желателно да се избягва. Важно-това НЕ е алергия от широко разпространения „бърз, първи „тип, с участието на IgE антитела.

Няма съмнение, че храните които хората консумират оказват голямо влияние върху тяхното здраве и качество на живот. През последните няколко десетилетия, дискусията около абнормните хранителни реакции и здравословните проблеми, свързани с тях, набира все по – голям интерес. Понятията хранителна алергия и хранителна непоносимост често се смесват от здравните специалисти, пациентите и обществеността.

В лабораторията ЦИБАЛАБ непоносимостта към различни храни се изследва с количествени тестове. Наличието на IgG антитела срещу някои или множество хранителни антигени могат да бъдат потенциално отговорни за хранителна не-толерантност и различни нейни клинични прояви.  Понастоящем се извършва скринингов количествен ELISA тест за определяне на IgG антитела срещу често използвани в храненето на българите хранителни продукти: яйчен белтък, краве мляко, риба, пшеница, ръж, ечемик, ориз, портокал, банан, киви, ягода, целина, соя, морков, домат, чесън, лешник, бадем, пипер, сусам, мая за хляб, свинско, телешко месо и други в зависимост от използвания панел. Новия тест набор е с разшитрени възможности за откриване на причините- разделени са някои от хранителните миксове и има и нови хранителни антигени. Резултатите за специфичните IgG се изразяват в релативни U/ml или класове от 1 до 6 за всеки изследван хранителен продукт. Колкото по-висок е стойността или класът, толкова повече антитела са открити и се очакват повече клинични симптоми. При положителен серологичен резултат за антитела, лекарят или нутриционистът препоръчват промяна в диатичния режим като елиминация на дадената храна или ротационна диета. Тези мерки водят до „успокояване” на имунната система, възпалението на мукозата. Допълнително, чрез елиминиране на положителните храни могат да се повлияят благоприятно и проблеми с теглото.