ФАМИЛНА ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЯ-РИСК И ЛЕЧЕНИЕ

By | 06.08.2017

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, което води до агресивно и ранно сърдечно-съдово заболяване. Характеризира се с високи нива на холестерола. Холестеролът е вещество, произведено в черния дроб, което се освобождава в кръвния поток чрез клетките. Биологична роля на холестерола се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други.

Има два вида холестерол: „Лош“ холестерол или LDL и „Добър“ холестерол или HDL.

При заболяването фамилна хиперхолестеролемия, особено високи са нивата на„лошия холестерол“ или т. нар. LDL. Когато количеството му е над нормата, това води до формирането на атеросклеротични плаки по артериалната стена. В резултат на това артериите стават плътни и твърди, еластичността на стените им се нарушава, което води до нарушение в кръвния поток. Тези плаки от мазнини по вътрешната част на артериите могат да се откъснат и да доведат до поява на съсирек в кръвообращението.

Хората с ФХ не са в състояние да преработят холестерола, който организма им произвежда. Това е причината нивата на холестерол на човек с ФХ да са твърде високи.

Заболяването се предава в семейството и допълнителните рисковите фактори са – затлъстяване, обездвижване, високо кръвно налягане, злоупотреба с цигари и алкохол, диабет и др.

  • Хората с ФХ имат 20 пъти по-висок риск от развитие на ранно агресивно сърдечно-съдово и мозъчно-съдово заболяване.
  • Сърдечно-съдовите заболявания са номер едно убиец на мъже и жени в световен мащаб.
  • Човек с ФХ има 50% по-голяма вероятност да получи инфаркт преди 50 годишна възраст.
  • Известно е също, че България е в незавидните класации на водещите страни в ЕС по ранна смъртност в резултат на инфаркт и инсулт.

Въпроси, на които сами да отговорите:

  • Имате ли висок холестерол?
  • Има ли висок холестерол(LDL-холестерол >4,9 mmol/L) във вашето семейство?
  • Има ли някой в семейството Ви с преживян сърдечен удар, исхемичен инсулт, необходимост от стенд или операция за байпас преди 60-годишна възраст.
  • Имате ли фамилна анамнеза за ранна болест на сърцето или смърт от сърдечно-съдови заболявания?
  • Имате ли подуване на ахилесовите сухожилия?
  • Имате ли жълтеникави отлагания около очите?

Много хора с ФХ се чувстват и изглеждат здрави, но артериите им може да са значително по-болни отколкото предполагат. Ако сте отговорили с ДА на някой от въпросите, трябва да се обърнете към специалист, кардиолог или ендокринолог, за да изключи или потвърди заболяването фамилна хиперхолестеролемия.

Фамилната хиперхолестеролемия е лечимо заболяване! Ако е установено рано, сериозните проблеми на съдовете на сърцето, мозъка и периферните артериални съдове могат да бъдат предотвратени и забавени, като се вземат мерки.

Лабораторните стойности винаги се разглеждат в тяхната пълнота, сами по себе си те не са диагноза. Вие сте със завишени стойности на общия или лошия холестерол (LDL-C). Това е рисков фактор за настъпване на сърдечно-съдов инцидент (напр. инфаркт, инсулт или периферна артериална болест) или е показател за установяване на болестта Фамилна хиперхолестеролемия (FH).

Повече информация и консултация за заболяването Фамилна хиперхолестеролемия, моля прочетете на: www.fh.cardiosite.eu