T-SPOT Covid 19 – клетъчен имунен отговор срещу Коронавирус

By | 25.05.2021

Т-SPOT.COVID е лабораторен тест за откриване на кръвни клетки (Т-ефекторни лимфоцити), отговарящи на стимулация с антигени на Коронавирус. Тестът се базира на ELISPOT метода, който може да установи една/60 000 от търсените кръвни клетки. Той е предназначен за употреба като средство за диагностициране на клетъчния имунен отговор срещу структури на Коронавируса, което позволява да се разграничи реакция на  ваксинен или имунитет след преболедуване. Това става чрез разделно отчитане на реакцията срещу нуклеокапсидния ( само при боледували )  или шипчестия ( Spike, има го и при ваксините ). Чрез теста T-SPOT.COVID се търсят реактивни специфични ефекторни Т-клетки към Nucleocapsid и/или Spike антигени на SARS CoV-2. Изследването в МДЛ „Цибалаб“ се извършва от специалист, сертифициран от производителя на теста (Oxford Immunotec).

Взема се пълна кръв – 2 епруветки с Li-HEP (LH). Епруветките се изпълват в пълният си обем – 4 ml и не се отварят. Размесват се 8-10 пъти. Транспортират се на стайна температура (до 20°С).

Условия за вземане: Кръв се взима до четвъртък до 12ч. Няма изискване за хранене и приемане на медикаменти.

Забележка: Кръв взета до вторник до 12ч. Готов резултат за сряда след 18ч. Кръв взета до четвъртък до 12ч.Готов резултат за петък след 18ч. (Проби извън София град се взимат в понеделник – резултат за сряда и в сряда – резултат за петък)

Условия и изисквания: Кръвта се взема в епруветки с литиев хепарин, които се предоставят от лабораторията. Необходимото количество при възрастни и деца над 10 години е 1 епруветка от 6 мл или 2 епруветки от 4 мл.; при деца от 0-9 години − 1 епруветка от 4 мл.

Цена на теста : 190 лв. Такса вземане на кръв, обработка и екарисаж 4лв.