Нови мерни единици за изразяване на anti-SARS-CoV2 IgG количествен

By | 10.09.2021

Уважаеми пациенти, от 28.04.2021 теста за количествено определяне на антитела към корона вируса- anti SARS-CoV-2 IgG Quantity е с нови мерни единици и референтни граници.

Съгласно препоръките на Световната здравна организация /СЗО/ тестовете за доказване на специфични антитела към SARS-CoV-2 трябва да се актуализират към  първия Международен стандарт (IS) . Целта на приравняването на получените стойности към стандарта е проследимост на резултатите във времето и възможност за сравнение между различните анализатори и лаборатории. Новите стойности се изразявaт в BAU/ml (Binding Antibody Units). Променени са съответно и препоръчителните стойности, като интерпретацията е показана в таблица.

Повечето големи лаборатории в страната (приложена непълна таблица) ще изразяват резултатите за количествените антитела срещу Коронавирус според производителя на теста.

ЛАБОРАТОРИЯПРОИЗВОДИТЕЛ НА ТЕСТА
МДЛ Бодимед – гр. СофияDiaSorin
СМДЛ Милаб – гр. ПловдивRoche
СМДЛ Здраве 99 – гр. РусеDiaSorin
СМДЛ Лаборекспрес – гр. ВарнаDiaSorin / Roche
МДЛ Цибалаб – гр. ПлевенDiaSorin
МДЛ Цибалаб – гр. ПерникDiaSorin
МДЛ Лина – гр. БургасDiaSorin
МБАЛ София Мед– гр. СофияDiaSorin
Болница Токуда– гр. СофияSiemens
УМБАЛ Иван Рилски – гр. СофияAbbot
УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – ПлевенBiomerieux
УМБАЛ „Александровска“ – СофияBiomerieux
УМБАЛ „Св. Георги“ – ПловдивBiomerieux
МБАЛ „Тракия“ – Стара ЗагораBiomerieux

За пациенти направили изследване в изброените лаборатории да имат в предвид, че резултата се приравнява към BAU по следния начин:

Досегашните резултати получени в Лаборатория Цибалаб в AU/ml от анализаторите на DiaSorin следва да се умножат с фактор 2.6, за да се конвертират в BAU/ml :

                                     AU/ml х 2.6 = BAU/ml

Новите щамове на SARS-CoV-2, доказани  в Обединеното Кралство, Южна Африка и Бразилия се детектират с новия вариант на теста.