Разболявате се? Защо и как да разберете дали имате COVID, RSV или Грип?

By | 16.01.2023

След две години на повишени мерки за изолация и носене на маски, грипът, COVID-19 и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) бяха силно ограничени. Сега, при намалени противоепидемични мерки, по-силно и по-рано през тази зима, се появи феномен, който е наречен „тройна заплаха“.

Ако не се чувствате добре, провеждането на тест е най-добрият начин да определите от кое заболяване сте се заразили. Това е важно защото Грип се лекува с конкретни противовирусни лекарства ( Relenza или Tamiflu ), RSV е опасен при малки деца поради развитие на бронхиолити, а сегашните варианти на Ковид са относително леки. Теста позволява с един тампон да се изследват трите вируса в лабораторията.

ГРИП –  обикновено се активизира през зимата и мутира от година на година. Грипът може също да доведе до допълнителни респираторни заболявания като бронхопневмония и/или бронхит. Най-често се проявява чрез симптоми, подобни на настинка, мускулни болки и силна хрема. Може също да причини стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и умора. Ваксина срещу грип е оптималното решение за борба с вируса. При наличие на положителен резултат се приемат Relenza или Tamiflu, както за лечение, така и за профилактика.

COVID-19 – Сякаш всички имаме нужда от напомняне, COVID-19 е респираторен вирус, възникнал в края на 2019 г. Той засяга предимно дихателните пътища. Основните симптоми са затруднено дишане, суха кашлица, болки в гърлото, болки, умора и загуба на вкус и обоняние. Както при грипа, поддържането на актуална ваксинопрофилактика е от решаващо значение.

РЕСПИРАТОРЕН СИНЦИТИАЛЕН ВИРУС – При здрави възрастни RSV не може да бъде по-обезпокоителен от лека настинка, но може да бъде доста тежък за много малки деца и възрастни хора. Той може също да причини бронхиолит и/или бронхопневмония. Първо се проявява със симптоми, подобни на настинка, но най-тежко при малки деца, когато достигне белите им дробове. Предупредителните признаци включват суха кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и задух.

Бърз троен антигенен тест може да направите при нас на цена 35лв. (с включена такса пробовземане) и резултат в рамките на 30 минути.